top of page

verSCHILlende toepassingen

Wist je dat de schil van citrusvruchten boordevol goeie stofjes zit (fytonutriënten, bioflavonoiden, etc.), meer nog dan in de vrucht zelf? Je hoeft ze dus helemaal niet weg te gooien, maar kan ze gewoon gebruiken!

Koop je biologische citrusvruchten dan kan je de schil gewoon laten drogen en gebruiken in jouw thee, infusie, gin tonic, gebak, sauzen, etc. De schillen van citrusvruchten bevatten naast bitterstoffen (lees daarover meer in de post over bitterstoffen), ook aromatische stoffen waardoor je 2 vliegen in 1 klap slaat. Het is niet alleen goed voor de gezondheid, het ruikt nog eens lekker ook! Dat komt door de essentiële olie in de schil, bestaande uit verschillende bestanddelen. Samen zorgen die voor een desinfecterende, stimulerende en tegelijkertijd ontspannende werking op ons systeem (Aromecum, 124).


De schil van gewone (niet-biologische) citrusvruchten is behandeld met schimmelwerende producten en pesticiden, de residuen daarvan wil je liever niet in je lijf. Sommige van die stoffen zijn niet wateroplosbaar waardoor de vruchten wassen weinig zin heeft. Maar je kan ze wel nog voor andere toepassingen gebruiken. Ik stop ze bijvoorbeeld in mijn fles azijn. Citroen en azijn is een ideale combinatie om kalk te verwijderen. Het hele huis leeft er van op, van de badkamer tot de waterkoker in de keuken! Je blijft alleen beter uit de buurt van natuursteen. De ramen zijn dan wel weer fan van dit duo. Voeg je een paar druppels Lavendel essentiële olie toe aan jouw azijn-citroenmengsel, dan heb je een aangename wasverzachter. Ruik je liever mandarijn of pompelmoes? Gebruik dan die schillen in jouw fles azijn en klaar is kees! Je kan de schillen of overschotjes citrusvrucht ook in het bestekbakje van de afwasmachine deponeren. Citroen is een ideale ontvetter, maar ook ander vuil en ziektekiemen moeten er vaak aan geloven.

bottom of page