top of page

Een blije buik

Wie kent het niet: een opgeblazen gevoel, te veel gegeten, oprispingen of gewoon eens een spijsverteringsstelsel dat in de knoop ligt? Uiteraard zijn er een aantal kruiden in de kruidenwereld die je hier graag bij ondersteunen.

Ik zoom er graag even kort op in. Want als je me niet tegen houdt zijn we vertrokken voor een heel boek. Zo lyrisch ben ik over bitterstoffen. Ik schreef mijn eindwerk voor de opleiding Herborist over de Gentiana lutea, waarvan je in het 'Groot handboek geneeskrachtige planten' het volgende kan vinden: “De bitterstoffen worden nog geproefd als 1ml in 50l water wordt gedaan of als ze 12 000 maal verdund worden” (Verhelst, 270) Als je eens wil weten hoe jouw gekste bek er uit ziet, proef dan eens een stukje wortel van de Gentiaan. Tijdens de bezint eer ge beGINt workshop is dit altijd een hilarisch moment.

Nu ja, er zijn ook planten met een andere verscheidenheid aan inhoudsstoffen die toch ook kunnen helpen bij spijsverteringsproblemen.


Wist je dat alle soorten munt eetbaar zijn? En deze munt eigenlijk niet in het wild groeit? Men vermoed dat de Mentha piperita voortkomt uit een kruising van de Mentha spicata en Mentha aquatica. Deze bastaard zou ontstaan zijn in Engeland rond 1696. De Mentha piperita bezit wel de zuiverste muntgeur. Wil je hem in de tuin? Plant hem dan in pot want munt is een echte woekeraar.


Een infusie van Kamille helpt niet alleen bij alle mogelijke maag-en darmaandoeningen, het kan ook een kalmerend/rustgevend effect hebben. Ideaal voor het slapengaan, zeker in combinatie met citroenmelisse. Wist je dat er 27 verschillende benamingen zijn voor Kamille? Hier gaan we: Echte kamille, Kamille, Duitse kamille, Kleine kamille, Veldkamille, Gemene kamille, Moederkruid, Apel, Aplene, Appelijn, Eppelijn, Hondsdulle, Hemdeknop, Kamil, Kamilje, Kamomille, Kantjoen, Korneillebloem, Kramille, Lepellijn, Mater, Meide, Stinkbloemen, Stinkende mei, Stinkerd, Stinkwied, Zere-ogenbloem, Oppelene, Sint-Jansbloemekens (! niet te verwarren met Sint-Janskruid). p.s.: “Echte kamille” is niet hetzelfde als Roomse kamille (Anthemis nobilis).

Net zoals kamille en munt is anijs een toppertje naar de spijsvertering toe. Anijs is een éénjarige plant, wil je graag vergelijkbare eigenschappen van een meerjarige plant? Kies dan voor venkel (Foeniculum vulgare). Ook karwij (Carum carvi) sluit perfect aan bij de 2 vorige naar werking toe. Meestal worden de zaden gebruikt maar je kan ook de verse blaadjes van anijs gebruiken om een frisse toets te geven aan bepaalde gerechten. De plant (en ook de essentiële olie ervan) kan als insectenwerend middel gebruikt worden. Opgepast met het gebruik van de essentiële olie.


Planten bevatten primaire en secundaire inhoudsstoffen. Tot die secundaire behoren ook de 'bitterstoffen'. Deze kan je dan weer verder onder verdelen in categorieën, maar alle soorten bitterstoffen bevorderen onze spijsvertering en zorgen voor een blije buik. Regelmatig bitter op het menu zetten is dus de boodschap voor 2022! Wat wel belangrijk is is dat het bitter echt met je tong in contact moet komen, om zo een signaal te kunnen sturen naar je nervus vagus. Aperitieven met een bitter drankje (Cynar, gin tonic, Suze, ...) of het eten van een bittere salade (met bijvoorbeeld paardenbloemblad) voor je maaltijd kunnen je spijsvertering de goede weg op helpen. Wil je graag een bitter aperitief zelf leren maken? Of gewoon wat meer uitleg over bitterstoffen (Hoe werken ze? Waarin zitten ze? Hoe kunnen we ze gebruiken?) Schrijf je dan gerust in voor de 'bezint eer ge beGINt' workshop.

bottom of page